ALGEMENE MEDEDELING

In de loop van januari 2025 wordt deze online omgeving geïntegreerd in Boomportaal (www.boomportaal.nl), waarna deze omgeving wordt opgeheven. Vanaf dat moment linkt deze URL automatisch door naar Boomportaal.

22133550_omslag108px
Rss

Beleidsonderzoek Online


Over dit tijdschrift  
Gevonden artikelen Alle samenvattingen uitklappen

    In De marktconforme verzorgingsstaat beschrijft Naomi Woltring hoe in de jaren negentig neoliberale denkbeelden zorgen voor een grondige aanpassing van de Nederlandse verzorgingsstaat. Ze laat zien hoe dat uitpakte voor de volkshuisvesting en de sociale zekerheid. Deze grondige geschiedschrijving roept vragen op over de precieze aard van neoliberalisme, over de mogelijkheden van een alternatieve ontwikkeling en over de rol van beleidsonderzoek bij de ontwikkeling en uitrol van neoliberaal beleid in die periode.


Bart Dekker
Bart Dekker is redacteur bij Beleidsonderzoek Online.
Artikel

Access_open Barbara van Mierlo: Reflexieve Monitoring in Actie: maatwerk voor leren en bijsturen in systeemverandering

Themareeks Methoden en benaderingen in de beleidsevaluatie, Dick Hanemaayer, Jos Mevissen, Valérie Pattyn (red.)

Trefwoorden Themareeks Methoden en benaderingen in de beleidsevaluatie
Auteurs Barbara van Mierlo
SamenvattingAuteursinformatie

    Reflexieve Monitoring in Actie (RMA) is een flexibele methodologie die start in de praktijk van een transitie-initiatief van vernieuwers die samenwerken om systeemverandering te realiseren. De methodologie verbindt het hier en nu met verleden en toekomst om het veranderingsproces te versterken door te stimuleren dat de vernieuwers reflecteren op hun activiteiten in het licht van een bestaand systeem en de ambitie van systeemverandering. De reflectie kan aanleiding zijn om activiteiten, prioriteiten en de gekozen richting van het initiatief aan te passen. Zo draagt RMA bij aan leren en bijsturen in de eigen transitiecontext. Op basis van recente inzichten presenteert dit artikel de essentiële kenmerken van RMA met de onderliggende theorie enerzijds en de vele mogelijkheden voor de praktijk van uitvoering anderzijds. De vier voorbeelden schetsen hoe reflexief monitoren steeds weer gaat over het kiezen, met overtuiging, voor wat belangrijk is op dát moment, en dus maatwerk is.


Barbara van Mierlo
Barbara van Mierlo werkt als universitair hoofddocent bij Kennis, Technologie en Innovatie, Wageningen University & Research. Als socioloog doet ze actie-onderzoek naar processen van transformatieve systeemverandering, gericht op duurzaamheid en hun relatie met dagelijkse sociale praktijken. Specifieke interesses betreffen interactief leren, discursieve strategieën, monitoring en evaluatie, transdisciplinaire samenwerking, reflexiviteit en het ontstaan van transitiepaden. Ze is een grondlegger van de methodologie Reflexieve Monitoring in Actie en voorzitter van de Community of Practice van reflexieve monitors.

    Deze beschouwing staat stil bij praktische belemmeringen en belangen waarmee een onderzoeker te maken kan krijgen in beleidsevaluaties. Het eerste deel reflecteert (niet uitputtend) op enkele praktische uitdagingen en hoe een onderzoeker daarmee in de praktijk om kan gaan. Een eerste uitdaging is dat evaluaties wat betreft aantallen, scope en timing niet altijd aansluiten bij de informatiebehoeften van beleidsmakers. Evaluatoren zullen voorts bij het uitwerken van een onderzoeksopzet (niet geheel onverwacht) ervaren dat beleidsmakers doorgaans geen of weinig rekening houden met een (latere) evaluatie. De laatste uitdaging in dit deel betreft toenemende verwachtingen van beleidsmakers (als opdrachtgever van evaluaties) ten aanzien van kwantificering in en digitalisering van evaluaties. Het tweede deel van deze beschouwing behandelt meer politieke belangen die de keuzeruimte voor een evaluator beperken. Het omgaan met deze belangen in beleidsevaluaties vereist de vaardigheid om partijen te kunnen overtuigen van de juistheid van de keuzes die een evaluator in zijn (of haar) onderzoek maakt. Het negeren van deze belangen kan de doorwerking van een onderzoek beperken. Het tweede deel staat daarom apart stil bij doorwerking.


Frank Bongers
Frank Bongers is principal consultant bij Dialogic te Utrecht. Hij verricht beleidsevaluaties in onder meer de domeinen van economie, wetenschap, innovatie en cultuur. Hij is tevens lid van de rekenkamer Heusden.
Artikel

Access_open Lasse Gerrits & Stefan Verweij: Kansen voor de vergelijkende evaluatie van beleidsprocessen: recente ontwikkelingen in QCA

Themareeks Methoden en benaderingen in de beleidsevaluatie, Dick Hanemaayer, Jos Mevissen, Valérie Pattyn (red.)

Trefwoorden Themareeks Methoden en benaderingen in de beleidsevaluatie
Auteurs Lasse Gerrits en Stefan Verweij
SamenvattingAuteursinformatie

    Qualitative Comparative Analysis (QCA) is een onderzoeksmethode die uiterst geschikt is voor de systematische vergelijkende evaluatie van een beperkt aantal cases. In haar oorspronkelijke vorm worstelt de methode echter met het evalueren van cases die door de tijd evolueren, zoals beleidsprocessen. Recent zijn verschillende methodologische innovaties ontwikkeld om tijd en proces te incorporeren in de systematische vergelijking met QCA. In dit artikel bespreken we de belangrijkste innovaties en geven we aan welke strategie het beste zou passen bij een gegeven evaluatietype en -vraag. We bespreken de volgende strategieën: een conventionele QCA in een mixed-methods design, het gebruiken van temporele condities, het uitvoeren van meerdere QCA-analyses voor verschillende perioden, het uitvoeren van één QCA voor verschillende perioden, Trajectory-Based QCA (TJ-QCA), Temporal QCA (TQCA) en Time-Series QCA (TS/QCA). We vergelijken de verschillende strategieën op hun sterktes en zwaktes en geven aan onder welke voorwaarden ze toegepast kunnen worden voor de evaluatie van beleidsprocessen.


Lasse Gerrits
Lasse Gerrits is hoogleraar Governance of Complex Urban Transformations aan het Institute for Housing and Urban Development Studies van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn vergelijkend onderzoek richt zich op stedelijke transformaties en op de vraag hoe infrastructuur wordt ontwikkeld. Daarnaast heeft hij zich gespecialiseerd in de complexiteitswetenschappen. Zijn nieuwste boek is The Atlas of Social Complexity.

Stefan Verweij
Stefan Verweij is universitair docent Infrastructuurplanning, Governance en Methodologie bij de Basiseenheid Planologie van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen. Zijn onderzoek richt zich op het ontwerp, de implementatie en de uitkomsten van samenwerking in cross-sectorale governance netwerken, waaronder publiek-private samenwerking in de infrastructuurplanning. Hij heeft zich gespecialiseerd in vergelijkend onderzoek, in het bijzonder QCA. Meer informatie: www.stefanverweij.eu.